Kulinarne przysmaki na nartach: porady restauracyjne dla miłośników sportów zimowych

07/06/2023 - SnowTrex

Dla wielu entuzjastów sportów zimowych, kulinarne przysmaki są częścią idealnego urlopu narciarskiego dla smakoszy. Uwaga smakosze i smakoszki: Te ośrodki narciarskie są szczególnie dobre do ucztowania. SnowTrex przygotował kilka wskazówek dotyczących restauracji.

Stylowe śniadanie z szampanem – tak wygląda przyjemność w górach.

Szlachetne schroniska dla smakoszy w dolinie Zillertal

Jeśli chodzi o delektowanie się smakiem i winem w górach, trudno ominąć schronisko Kristallhütte na terenie narciarskim Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch. Szlachetny obiekt na wysokości 2 147 m n.p.m. na terenie narciarskim oferuje restaurację z kominkiem, piwniczkę z winami i mały hotel lifestyle’owy z eleganckimi apartamentami i strefą wellness. W menu znajdziesz takie przysmaki jak knedle ze szpinakiem, Kaiserschmarrn i strudel jabłkowy. Wieczorem serwowane jest wykwintne 5-daniowe menu dla smakoszy.

Również na terenie narciarskim Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch znajduje się schronisko Wedelhütte. W salonie dla smakoszy goście mogą zjeść posiłek na „Sky Terrazza”, przeszklonym tarasie słonecznym z widokiem na górską scenerię Zillertal. Menu waha się od tradycyjnego Tafelspitz po owoce morza i tak zwane „superfoods”, a każdemu z nich towarzyszy odpowiednia rekomendacja wina z domu. W budynku znajduje się również najwyższy na świecie skarbiec z winami, w którym można delektować się wybornymi rocznikami w rustykalnej atmosferze.

Restauracje Toque i Star Cup w Ischgl

Cała seria górskich restauracji wyspecjalizowała się w wyrafinowanej kuchni. Ale dla niektórych gospodarzy to nie wystarcza. Jeśli w górach ma być przyjemność, to niech będzie ona najwyższa. W niektórych ośrodkach narciarskich najlepsi szefowie kuchni gotują dla entuzjastów sportów zimowych. W samym Ischgl jest obecnie osiem restauracji dla smakoszy z łącznie 18 toques. Na przykład „Paznauner Stube” w Hotelu Trofana Royal w Ischgl posiada trzy toques Gault Millau. Tyrolski szef kuchni Martin Sieberer wyczarowuje tu innowacyjne kreacje z regionalnych składników.

Świątynia dla smakoszy na lodowcu Stubai

W największym austriackim ośrodku narciarskim na lodowcu Stubai możesz zjeść posiłek w najwyższym punkcie, w restauracji dla smakoszy „Schaufelspitz”. Mistrzem garnków jest tutaj David Kostner, który jest jednym z elitarnych szefów kuchni w Tyrolu. W górskiej stacji kolejki linowej Eisgrat na wysokości 2900 m n.p.m. serwowane są najlepsze dania, takie jak tatar wołowy, pianka z homara, szynka z bażanta i jagnięcina. Podobnie jak ośrodek narciarski na lodowcu, restauracja jest otwarta od października do maja.

Safari dla smakoszy w Alta Badia

Skąpane w słońcu południowotyrolskie wino to rozkosz nie tylko dla koneserów wina. W Alta Badia odwiedzający mogą spodziewać się nie tylko szlachetnego upustu na początku sezonu, ale także prawdziwego wydarzenia kulinarnego: „Gourmet Safari” zwiastuje sezon dla smakoszy. Ta specjalna wycieczka narciarska zabierze Cię od chaty do chaty i od jednej kulinarnej rozkoszy do drugiej. W sumie bierze w niej udział siedem renomowanych kuchni, w tym słynny Club Moritzino.

Delektowanie się winem i targ rolniczy w Ski amadé

W kilku ośrodkach narciarskich Ski amadé odbywa się wiosną „Tydzień narciarstwa i wina”. W regionie Salzburg Sport World, w Schladming-Dachstein, w dolinie Gastein, na Hochkönig i w dolinie Grossart austriackie przysmaki i muzyka osładzają wiosenną jazdę na nartach. Na tym „najwyżej położonym targu rolniczym w Alpach” lokalni producenci rozstawiają swoje stragany tuż obok schronisk narciarskich na górze. Miejscowi sprzedają swoje regionalne produkty między innymi na lodowcu Dachstein lub w Panoramakugel w Sportgastein na wysokości 2700 m nad poziomem morza. Dobry kieliszek wina będzie wtedy tak samo dostępny jak bekon, ser, chleb wiejski lub obfite dania z pierogów.

Centrum dla smakoszy w Lech-Zürs

Arlberg jest również uważany za wybitny region kulinarny. W Lech i St. Anton restauracje, w których przygotowywane i serwowane są dania kuchni haute cuisine, są dosłownie ustawione w kolejce. Szczególnie słynna tradycja fondue jest celebrowana ze specjalnymi składnikami. Lech, Zug i Oberlech są domem dla szczególnie dużej liczby restauracji dla smakoszy. W eleganckich restauracjach, w tym w kilku z dwoma i trzema toques, spotyka się cała śmietanka towarzyska. Szczególnie godna polecenia jest hotelowa restauracja „Rote Wand” w Zug, która znajduje się w czterogwiazdkowym ośrodku o tej samej nazwie.

Atrakcje dla smakoszy w St. Anton

Po drugiej stronie największego obszaru narciarskiego w Austrii, St. Anton zaprasza na ucztę: „Verwallstube” w górskiej stacji Galzigbahn jest uważana za dosłowną atrakcję gastronomiczną na Arlbergu. Szlachetna gospoda nad St. Arlberg jest uważana za jedną z najwyżej położonych restauracji dla smakoszy w Alpach na wysokości ponad 2000 metrów. Najważniejsze pozycje w menu obejmują specjały rybne szefa kuchni Matthiasa Weinhubera.

Na wysokości ponad 2000 m n.p.m. można delektować się wielokrotnie nagradzaną kuchnią ze wspaniałym widokiem.

Szwajcarscy szefowie kuchni dla smakoszy w Górnej Engadynie

Kulinarne imperium w modnym ośrodku narciarskim St. Moritz znajduje się w rękach rodziny szefów kuchni Mathis: Ojciec Hartly Mathis był jednym z pionierów kuchni, który zbudował imperium smakoszy na Corviglia. Dziś syn Reto Mathis prowadzi kilka znakomitych restauracji w wiosce. Zasłynął ekstrawagancką tarte flambée z czarnymi truflami.

Wśród smakoszy St. Moritz znane jest również z „Festiwalu Smakoszy”. Na początku roku najlepsze sztuki kulinarne są honorowane podczas dziewięciodniowego wydarzenia dla smakoszy. Każdego roku wielu najlepszych międzynarodowych szefów kuchni zapowiada swoją obecność na tym kultowym festiwalu. Obiecujący program obejmuje safari dla smakoszy, degustacje, imprezy kuchenne oraz imprezy z szampanem i winem.

Wiele toques w Zermatt

W Zermatt znajduje się kilkanaście eleganckich restauracji, które noszą co najmniej jedną z pożądanych gwiazdek Gault-Millau lub gwiazdek Michelin, w tym „After Seven” i „Capri”. Na wysokości 2100 m n.p.m. „Chez Vrony” wyrobiła sobie markę w szwajcarskim świecie smakoszy. Z zapierającym dech w piersiach widokiem na Matterhorn, jedzenie tutaj jest wyśmienite. Typowe dania, takie jak specjały z Valais, przygotowywane są z produktów pochodzących z własnej produkcji hotelu.

Posiłek z ekskluzywnym widokiem na słynny Matterhorn.

Nabrałeś apetytu? W takim razie udajmy się w góry i do krainy smakoszy. Nie zapomnij: rezerwuj wcześnie!

12 nadzwyczajnych faktów na temat śniegu

Jest biały, składa się z kryształków, nie posiada smaku i jest zimny – to ...

Statystyki śniegu: Gdzie we Włoszech pada najwięcej śniegu?

Włochy mają o wiele więcej do zaoferowania poza pizzą i makaronem, zwłaszcza ...

$stickyFooter